Je hebt een prima idee

Maar heb je ook een plan?

Succesvol ondernemen begint met een idee. Maar zonder goed plan over de uitvoering mislukken zelfs de beste ideeën.

Ben je een nieuw bedrijf en heb je geld nodig voor je idee? Zonder plan praat het lastig bij een geldverstrekker. Bestaande ondernemers weten dat een marketingplan ook houvast biedt naar die stip aan hun horizon.

Een marketingplan beantwoordt minimaal drie belangrijke vragen:

1. "Wat ga je toevoegen aan de markt?"

2. "Hoe ga je dat aanpakken?"

3. "Hoe denk je het financieel rendabel te krijgen?"


Een goed marketingplan vertaalt jouw visie, motivatie en drive naar een meetbare aanpak waarin je laat zien:

 • dat je hebt nagedacht over je dienstverlening: welke behoefte vul je in?;
 • dat jij je eigen sterktes en zwaktes kent;
 • dat jij kansen en bedreigingen goed kunt inschatten;
 • dat je realistisch bent over je verwachtingen;
 • hoe jij je doelgroep gaat overtuigen van je toegevoegde waarde;
 • wanneer je break-even denkt te zijn.

Tegenwoordig weegt ook de impact van je bedrijf op de maatschappij, hulpbronnen en het milieu zwaar.

3 stappen om naar een goed marketingplan te komen

Stap 1

Wat voeg je toe?

Het doel van marketing is al decennia hetzelfde. Maar vooral tijdgeest en online-ontwikkelingen hebben invloed. Zeker in dienstverlening zoeken mensen naar mensen. Je verhaal achter je bedrijf is belangrijk en moet oprecht zijn. Je kunt je ermee onderscheiden van andere aanbieders. Het is je eerste kans om te bouwen aan een 'click' met je doelgroep. En een tweede kans krijg je vaak niet. Daarom moet jouw doelgroep weten wie je bent, waar je voor staat en hoe jij de toekomst voor jouw dienstverlening ziet. Dat doe je in de missie, visie en je strategie; de uitgangspunten van je plan.

Missie en visie

Waar wil je je mee bezig houden en welke positie wil je bij je afnemers bereiken? Hoe kijk je naar de toekomst en ontwikkelingen binnen jouw dienstverlening en je markt?

Strategie

Hoe ga je concreet aan de slag om je doelen te bereiken? Hoe ga je je doelgroep bereiken, wat heb je ervoor nodig en welke planning hang je eraan?

Stap 2

Ken de markt en ken jezelf!

Jouw bedrijf

Waar ben je goed in? Met welke aanpak of kennis kan je je onderscheiden? Ben je fysiek goed bereikbaar? Zijn er zaken waar je (nog) werk te doen hebt? Zie je verbeterpunten of tekortkomingen in bijvoorbeeld kennis of systemen? Ben je vindbaar op Google? Kortom, dit gaat over alle onderdelen van je bedrijfsvoering waar je invloed op hebt.

De buitenwereld

Er zijn ook aspecten waar je niet direct grip op hebt, maar wel op moet en kunt inspelen. Die kunnen bedreigingen vormen, maar ook kansen bieden. Denk aan wetten en regels. De gemeente voor vergunningen of ontheffingen, milieumaatregelen. Maar ook die geplande woonwijk vlakbij. Of nieuwe busverbinding voor je deur.

Stap 3

Hoe ga je het aanpakken?

Dit is de concrete uitvoering van je bedachte strategie. Misschien heb je wel eens gehoord van de marketing-p's. Kern van elk marketingplan. Met namen die met een 'P' beginnen. Ooit waren dat er 4, al snel werden het er 5 en soms al een stuk of 7. En omdat 'marketing' zelf ook big business is, zijn er bedrijven die vinden dat je het pas goed aanpakt als je met 12 p's gaat werken. Meer weten? Lees dan mijn pagina over marketing-p's. Ik hou het graag beheersbaar voor de meeste opdrachtgevers in het mkb met 5 p's:

 • Product (dienst);
 • Prijs;
 • Plaats (je verkoopkanalen);
 • Promotie;
 • Personeel.

Product (of dienst)

Het begint bij het aanbod; je product of dienst. Welke onderscheidende kenmerken zijn er? Wat voor soort product wil je verkopen? Gericht op alledaags gemak en algemeen bekend? Of heb je een luxe-product? Is jouw dienstverlening gericht op consumenten, op andere bedrijven of op non-profits?

Prijs

Tegen welke prijzen zou je jouw aanbod optimaal kunnen wegzetten? Wie zijn je concurrenten en wat doen zij? Hanteer je verschillende prijzen voor je product? Bijvoorbeeld met staffels en dealerprijzen? Welke strategie zou je het beste kunnen hanteren? Ga je de markt in met een lage aanbieding om snel aantallen te halen? Of verwacht je grote vraag vanaf het begin en kan je hoog inzetten? Misschien biedt je exclusieve dienstverlening waarbij je je prijs kunt relateren aan de grote toegevoegde waarde voor de klant?

Plaats

Wat zijn je verkoopkanalen? Heb je een winkel, kom je op lokatie bij je klanten of is jouw dienstverlening online? Bedien je consumenten of andere bedrijven? Wil je gaan werken met wederverkopers? Met veel of juist met weinig? Bedenk dat elke keuze gevolgen heeft voor de prijs die je kunt vragen. Zorg er in elk geval voor dat je de verschillende kanalen kunt bedienen zonder dat er discussies gaan ontstaan.


Waar staat jouw eendje?

Promotie

Hoe gaan mensen je vinden? Hoe wil je in de markt bekendstaan? Gebruik je mainstream media? Past directe verkoop met accountmanagers bij jouw dienstverlening of leent je product zich voor promotie via social media en website? Hier gaan we ook de inhoud van je website bepalen. We passen je bestaande site aan of maken een nieuwe. Of het wordt een webshop. De toon van je website moet bij jou passen, maar vooral je doelgroep aanspreken. Welke communicatiekanalen passen hier nog meer bij? Met een communicatieplan, maak je dit voor jezelf inzichtelijk. Je brengt structuur aan en je kunt je budget goed bijhouden.

Personeel

Met goed personeel kun je het verschil maken. De markt vraagt steeds meer om 'beleving'. De 'experience' economie noemen we dit. Voor de beste beleving zijn goede producten of dienstverlening alleen, niet meer voldoende. Jouw afnemers willen vanaf het eerste moment ervaren dat ze echt klant zijn. Dat stel eisen aan personeel. Van de receptioniste tot en met het contact met de supportmedewerker van je webwinkel. Jouw accountmanager kan met een fijne 'click' van een prospect een klant maken. Of hij klant blijft, bepaalt de dagelijkse ervaring met jouw operationele medewerkers.

Beheers de hele keten en je wint

Een goed plan geeft houvast. Je maakt het niet voor de bank om het daarna onder in je bureaula te leggen. Tenminste, niet als je in je plan gelooft en er gemotiveerd mee aan de slag wil. En het mooie voor jou is dat weinig leveranciers het goed doen. Hoe vaak wordt je nou echt goed geholpen in veel winkels of aan de telefoon? Je hoeft het 'alleen' maar beter te doen dan je concurrent. Dat lukt alleen als je erin gelooft en je bereid bent er gestructureerd mee aan het werk te gaan. "Walk the talk!"

Ons hele leven staat in het teken van klantbeleving. Ik help je graag met je plan. Zullen we eens kennismaken en zien of er een 'click' is?

Maak vrijblijvend kennis