Het begint bij jouw doelgroep
Grote bedrijven adverteren zich suf in Google. Googel je met voor de hand liggende zoekwoorden, dan staan zij bovenaan. Daarvoor hebben zij een fulltime marketing-afdeling en budget voor een duur reclamebureau. Jij moet dat dus slimmer doen. Dat begint met het bepalen van jouw 'niche'.
Een 'niche' is de doelgroep waar jij je primair op richt. Waarvoor je onderscheidend bent. Je eigen, volle vijver met maar een paar vissers. Daar moeten we zijn.
Mijn favoriete klanten zijn niet de Heineken's, Coca Cola's of Unilever's. Ik kies MKB-organisaties en bedrijven in mijn regio. Met niet-standaard dienstverlening of producten die je niet 'even' koopt. Waar de eigenaar kort op de bal speelt. Dat is mijn niche.
Durf ook te kiezen! Schiet je met hagel op alles wat beweegt of mik je gericht? Leuk dat mensen uit Groningen bij jou hun nieuwe sanitair of slaapkamer komen uitzoeken. Maar zie hen als bijvangst.
"Content is king!" Goede content is keihard nodig om gevonden te worden. Maar het is wel zo handig als je content maakt waar je publiek ook op zit te wachten. We onderzoeken dus eerst met welke vragen en woorden jouw doelgroep zoekt.
Denk na over zoekwoorden die bij jouw dienstverlening en aanpak passen. Zet jouw niche centraal. Verkoop je hardloopschoenen? Dan liggen "hardlopen", "hardloopspecialist" of "running" voor de hand. Helaas, dan kom je pas na die grote ketens met hun budget in de zoekresultaten.
Pak je niche er nu eens bij. Waar zou die op zoeken? Misschien op "hardlopen in Delft", of "running schoenen voor loopamateurs in Delft"? Gewoon proberen. In Google intypen. Schrijf per zoekopdracht de eerste paar websites op die je vindt. Maak het niet te wild, hou het bij 15 of 20 in totaal.
We willen van die websites wel weten op welke termen ze nog meer gevonden worden. Hiervoor zijn software en tijd nodig. Beide zijn niet gratis. Bedragen voor een account op een analsyetool van € 100, - per maand (!) zijn niks. En zijn enkele gratis, beperkte, alternatieven en gratis proefperiodes, maar het kost serieus tijd.
Met InDetail ga ik effectief aan de slag voor een goede analyse, krachtige content, linkbuilding en alles wat er nog meer bij SEO hoort. Om het maximale meetbaar te halen uit je investering, werk ik samen met specialisten die zich vooral op het mkb focussen.
Die analyse-software levert zoektermen op, mét de bijbehorende zoekvolumes (het aantal keren dat erop gezocht wordt). In eerste instantie denk je dat termen met een hoog volume het best zijn. Maar de concurrentie van die dikke portemonnee is juist hier ook groot. Dat zijn de landelijke ketens.
Maar als ik een kostuum wil kopen, rustig wil passen en advies met een kop koffie op prijs stel, dan zoek ik niet op 'kostuum kopen'. Ik heb geen zin in resultaten uit Friesland. Daar wil ik echt niet helemaal heenrijden. Ik Google op: 'Maatkostuum kopen met advies in Delft'.
Jij wil gevonden worden op termen waar jouw niche op zoekt. Dan wordt de conversie naar jóuw website misschien iets lager, maar kwalitatief stukken beter. En wil je nou 100 bezoekers waarvan er 10 klant worden of 50 bezoekers die je 30 klanten opleveren? Lijkt mij duidelijk.
Dat lukt met de juiste onderwerpen op je website. De 'black box' Google moet jouw website zien als beste antwoord op de vragen van jouw doelgroep. We gebruiken hiervoor "longtail" zoekzinnen en maken daarmee die teksten.
'Longtail'. Lange staart. De zoekzinnen waarin mensen zoeken op Google. Zij typen hun vraag gewoon helemaal in. Waarom? Omdat Google dat snapt. Bijvoorbeeld: "Wat is een specialist in hardloopschoenen voor zwakke enkels in Delft?" Google herkent de vraag, kan deze interpreteren en komt met websites die inhoudelijk het meest overeenkomend antwoorden.
Dus wanneer je voldoende "longtails" hebt die bij jouw bedrijf en je niche passen, dan heb je een mooie lijst met onderwerpen voor blogs, nieuwe web pagina's of aanpassingen in je bestaande content. En dáár ga jij het verschil mee maken.
"De hoogste kwaliteit, de beste service én de laagste prijs!" Yeah, haven't we all? Next.
Weinig inhoud = weinig onderscheid = weinig aandacht van Google
Heb jij die "voordelige" website met een strak design en flitsende gratis stockfoto's? Betekent 'content' voor jou: 'Hele lappen tekst waar niemand zin in heeft'?
Zeg je: "Ik weet toch wat we kunnen? Onze service is gewoon goed. Wij zijn de beste specialist. Mijn klanten weten dat allang. Dan hoef ik dat toch niet allemaal op te schrijven? Kost geld en niemand leest het."
Denk je dat prospects, jouw toekomstige klanten je dan ook zonder aarzelen kiezen?
Mis! Met één alinea over je bedrijf, een paar holle kreten over je dienstverlening en zonder diepgang over specifieke kennis of onderscheidende aanpak weet toch niemand die jouw bedrijf nog niet kent, waarom ie bij jou moet zijn?
Google zoekt kwaliteit. Voor Google is dit voldoende, relevante en actuele content. Beeld + tekst. Bekijk goed scorende pagina's maar eens. Je vind een FAQ (vragenpagina), een blogsectie, wetenswaardigheden, artikelen, enzovoorts. Tekst. En die hoeft echt niet allemaal op de homepage.
Een bezoeker beslist daar binnen enkele seconden om te blijven of door te klikken. Maar die diepere content moet wel ergens staan! Dáár zoekt Google naar. Toegevoegde waarde! Een oriënterende klant, jouw prospect, zoekt die waarde om beter te kunnen kiezen.
Wil je weten wat mijn inzet je gaat kosten? Maak dan vrijblijvend kennis. Na onze kennismaking maak ik graag een offerte zonder open eindjes.