Crisis-communicatie

Nou, we hebben er één aan de hand! Een ècht serieuze crisis. Een situatie die ons allemaal raakt. Wereldwijd. Dé ultieme test na jarenlange voorbereiding en droog-oefenen. Niemand kan op dit moment zeggen dat de kabinetsperiode rustig voortkabbelt. Liever hadden we dat wel gezegd. Nu gaat het om mensenlevens.

Nu het zover is, laten de premier, ministers en deskundigen al weken zien wat ze waard zijn. De grens tussen 'links' en 'rechts' vervaagt. Voor de meesten van ons dan. Terecht. Dit is niet de tijd om over elk detail te polderen, te wikken en te wegen. Dat staat de snelheid waarmee het virus zich vermenigvuldigt simpelweg niet toe. We moeten vertrouwen hebben. Vertrouwen in deskundigen en, hierop gebaseerd, optimaal beleid. Met ruim 17 miljoen inwoners is het essentieel dat de crisis-communicatie op orde is. En dat lijkt ie absoluut. Waarom?

Snel, accuraat en eenduidig

En vooral: begrijpelijk

Welke website ik ook pak, die van 'mijn' gemeente Delft, het RIVM, de Rijksoverheid, ze vullen elkaar heel goed aan en geven direct de informatie waarin jij of ik geïnteresseerd zijn.

De website van de Rijksoverheid laat heel duidelijk zien dat hier de maatregelen genomen worden. Het hoogste niveau. Maar verwijst ook naar het RIVM als bron van deskundigheid. Zo worden de maatregelen snel valide voor de lezer. De zinnen zijn kort, de zinsbouw is helder en ondubbelzinnig. Iedereen met internet zal het snappen.

Bovendien vind je er direct de informatie die je zoekt. Als burger in het algemeen èn als werknemer, werkgever en zzp'er. De onderwerpen die jou raken, staan vrijwel allemaal op de eerste pagina. Doorklikken is simpel.

Waar deze websites in normale omstandigheden wel eens wat achter de media aanhobbelen, is de berichtgeving nu razendsnel. Petje af!

Ook in de media de juiste toon

Ik weet niet wat jij vindt van het optreden van premier, ministers en Jaap van Dissel van het RIVM, maar ik ben onder de indruk. Trouwens, ook van gebarentolk Irma Sluis met haar geweldige mimiek.

Maar met name de rust en stelligheid die Jaap uitstraalt geeft mij veel vertrouwen. Dat acteer je niet. De duidelijkheid van maatregelen, de positieve kracht van Mark Rutte.

Ik ervaar mensen die zónder dubbele agenda hun werk doen. En zich verantwoordelijk voelen. Het instorten van minister Bruins was al helemaal geen act. Deze onbedoelde, non-verbale communicatie maakte op iedereen diepe indruk. Het laat wel de bevlogenheid zien.

En dat er, gelukkig, nog plaats is voor gepaste humor kenmerkt Nederlanders. Het thuisknip-project van minister Hugo de Jonge, de zelfspot van Mark Rutte over z'n "legtegel" of de keuze voor een "Coup Grapperhaus". Maar niet te vergeten, het "hamsteren"- ééntweetje tussen Hugo en Irma tijdens een persconferentie. Dat moet kunnen. En het kan.

De boodschap komt aan

En da's fijn, want we moeten nog lang door

Na een aarzelend effect, helemaal in het begin, zie je dat de boodschap aankomt. De eerste persconferentie was al goed van toon. Enkele maatregelen bleken nog wel voor dubbele uitleg vatbaar. In de daaropvolgende persconferenties ontbrak het nergens nog aan duidelijkheid.

We zijn ons, mede daardoor, gedisciplineerder gaan gedragen dan de Belgen, die prat gaan op hun 'harde' maatregelen en ons verwijten te soft te zijn. Maar de zuiderburen wilden wel en masse naar onze café's en badplaatsen. Of zochten bij mooi weer de marktpleinen op zoals in Antwerpen. De politie moest daar fors aan de bak. Behoudens enkele incidenten niets van dit alles bij ons. Applaus voor jezelf!

Mooi, wat goede communicatie kan bijdragen. En een ècht vak. Eén boodschap die aankomt bij de gehele bevolking. Die wordt geaccepteerd èn gecomplimenteerd. En laten we wel zijn: liever zachte maatregelen waaraan we ons hard houden dan andersom.

We zijn er nog niet. Eerst naar 28 april, daarna vast nog even door. En daarna heel mondjesmaat naar afbouw. Maar ook dan alles op minimaal 1,5 meter van elkaar. Ik ben ervan overtuigd, ook dat gaat goed komen.