Waarom werkt SEO nooit zonder goede content?

In 5 stappen naar een SEO-aanpak die werkt

Een fabel over de "Google-ranking"

"Ik wil bovenaan komen in Google! Kan je dat regelen, Marc?" Nou.... ehh, hoeveel budget heb je? "Genoeg om jou zeker een paar dagen helemaal je gang te laten gaan." En daarna? "Daarna? Hoezo, daarna? Als je klaar bent, is het toch geregeld?"

Zo gaan gesprekken in het mkb regelmatig. Alleen, zo makkelijk werkt het niet. Want hoeveel zoekresultaten passen er op de eerste pagina van Google? Hoeveel bedrijven zijn er in jouw branche? En hoeveel daarvan alleen al in je eigen regio? Je kunt je dus voorstellen dat veel voor de hand liggende zoekwoorden over jouw dienstverlening, al lang en breed gebruikt worden.

Bovendien worden de landelijke zoekresultaten gedomineerd door grotere bedrijven die er écht veel budget tegenaan gooien. Zij adverteren zich ook nog eens suf in Google. Voor het behouden van die goede positie hebben zij een fulltime marketing-afdeling of besteden zij het geheel uit aan een groot bureau.

Zoek jouw "niche"

"Niche" is marketing-taal voor een doelgroep waar jij je primair op richt. Waarvoor jij denkt dat je onderscheidend bent en met relatief weinig concurrentie te maken hebt. Een goed gevulde vijver met zo min mogelijk vissers.

Als je hetzelfde wilt als de grote jongens, kost dat veel geld en ga je het nog niet winnen. Begin dus met nadenken over jouw belangrijkste doelgroep. Voor mij als freelance marketeer en SEO-tekstschrijver bestaat mijn grootste klantenkring niet uit de Heineken's, Coca Cola's of Unilever's in ons land. En dat wil ik ook niet. Juist kleinere organisaties en bedrijven in de regio Delft, hebben mijn voorkeur.

Hoe krijg jij een optimaal resultaat van je investering in een betere vindbaarheid? Door te kiezen! Ga je met hagel schieten op alles wat beweegt of mik je daar waar 90% van jouw publiek zit? Leuk dat mensen uit Groningen bij jou hun nieuwe sanitair, slaapkamer of hardloopschoenen komen uitzoeken. Maar zie het als welkome bijvangst.

In 5 stappen naar een SEO-aanpak die wel werkt

Content is king

"Content is king!" Niet zomaar een kreet. Goede content is keihard nodig om gevonden te worden. Maar het is wel zo handig als je content maakt waar je publiek ook op zit te wachten. Dus moeten we dat laatste eerst onderzoeken. Dat doen we in een aantal stappen.

1. Zoektermen in Google

Denk na over zoekwoorden die bij jouw dienstverlening en aanpak passen. Denk hierbij ook aan je net gekozen niche. Verkoop je hardloopschoenen, dan liggen "hardlopen", "hardloopspecialist" of "running" voor de hand. Koppel daar dan nu eens kenmerken van je niche aan. Dus "hardlopen in Delft", of "running schoenen voor loopamateurs in Delft". Je probeert zoveel mogelijk kenmerken van je niche te specificeren. Maar blijf je verplaatsen in je klant. Waar zoekt die op? Pak per zoekopdracht bijvoorbeeld de eerste 5 resultaten van websites. Zet deze in een Excelletje of schrijf ze op. Maak het niet te wild, maar hou het bij 15 of 20 resultaten.

2. Resultaten analyseren

Nu wordt het pittiger. We willen van de gevonden websites graag weten op welke zoektermen deze nog meer gevonden worden. Want waarom het wiel nog eens uitvinden? Hiervoor moet je gebruik gaan maken van software. En dat is vaak niet gratis. Sterker nog, dat is best duur. Abonnementen van € 100, - per maand (!) zijn niks. En zijn gelukkig gratis beperkte alternatieven en gratis proefperiodes, maar altijd geldt dat je je erin moet verdiepen. Dat kost tijd. Denk dus na of je dat wilt en of je die tijd ook echt hebt.

3. Hoe versla je de concurrentie?

Met gevonden worden dus. Kijk, die software levert veel zoektermen op en je ziet hoge zoekvolumes (het aantal keren dat er op gezocht wordt). Maar de concurrentie is hier ook groot. Je wilt daarom eigenlijk geen zoekwoorden die veel gebruikt worden, maar die een hoge conversie opleveren naar jouw website. En nú ga je Google aan het werk zetten! Op een manier zoals Google het graag wil en er haar algoritmes op heeft ingericht. Je zorgt ervoor dat Google jouw website ziet als kwalitatief hoogwaardig en relevant voor de vragen van jouw doelgroep. We gebruiken hiervoor "longtail" zoekwoorden en..... bijbehorende content.

4. "Longtail" zoektermen

Het woord "longtail" verraadt het al een beetje. Zoekwoorden met een lange staart. Die staart is de context waarin mensen zoeken op Google. Zij typen hun vraag steeds specifieker in. Bijvoorbeeld: "Wat is een specialist in hardloopschoenen voor zwakke enkels in Delft?" En Google geeft daar antwoord op. Het algoritme herkent de vraag, kan deze interpreteren en kan websites herkennen die inhoudelijk het meest overeenkomend antwoorden. Ook jij kan daar bijzitten... Als je een goed antwoord hebt.

Wanneer je inzicht hebt in voldoende "longtails" die bij jouw bedrijf en je niche passen, dan heb je ook een mooie lijst met onderwerpen voor blogs, nieuwe web pagina's of aanpassingen in je bestaande content. Want daar ga je het verschil pas echt mee maken.

5. Content, content, content

Veel ondernemers zijn trots op hun "voordelige" website met een strak design en flitsende foto's. Ze denken dat mensen alleen korte tekstblokjes willen lezen. Geen "hele lappen tekst waar niemand zin in heeft". Vaak is dit de weergave van hun eigen gevoel: "Ik weet toch wat we kunnen? Onze service is gewoon goed. Wij zijn de beste specialist. En mijn klanten weten dat allang. Dan hoef ik dat toch niet allemaal op te schrijven? Kost een hoop geld en niemand leest het."

Maar met één alinea over je bedrijf, een paar basic kreten over je dienstverlening en zonder diepgang over specifieke kennis en vaardigheden, weet een nieuwe klant toch nooit waarom ie nou bij jou moet zijn? "Wij hebben de hoogste kwaliteit en de beste service tegen de laagste prijs!" Yeah, haven't we all? Next.

Google zet kwaliteit bovenaan. En wil daarvoor voldoende, relevante en actuele content vinden. Bekijk de hoog gerangschikte pagina's maar eens. Je ziet veel tekst. Een FAQ (vragenpagina), een blogsectie, wetenswaardigheden, artikelen, enzovoorts. Die content staat niet op de homepage! Daar mag je kort en krachtig zijn. Een bezoeker beslist binnen 20 seconden om te blijven of door te klikken. Maar die content moet er wél zijn! Want dáár zoekt Google naar. En belangrijker, de oriënterende klant, jouw prospect, gebruikt díe content om te kiezen.

(Veel) zelf doen? Een paar tools

Verandert je beeld al een beetje, maar ben je huiverig om de regie uit handen te geven?

Wanneer je tijd hebt en een beetje handig bent met software, kun je zelf aan de slag met een zoekwoordenonderzoek. Er staat geen "Bol.com" op jouw gevel, dus je hoeft helemaal niet de diepste van de diepste analyses te hebben. Jij wilt door jouw doelgroep gewoon beter gevonden worden dan de concurrenten in je regio. Vergroot je scoringskansen!

Daar zijn tools voor. Dure en uitgebreide. Gratis en simpelere. Om te voorkomen dat je meteen honderden euro's pompt in softwareaccounts waar je na 2 weken niks meer mee doet, adviseer ik om voorzichtig (lees: gratis) te beginnen. Mijn tips:

  • Wat doen je concurrenten of de grote jongens? Welke zoektermen gebruiken zij? Dat laat Ubersuggest van Neil Patel je zien. Een schat aan informatie, waarmee jij je voordeel kunt doen;
  • De zoekwoordplanner van Google. Gratis, als je een Adwords-account hebt. Maar da's ook gratis;
  • Met Answer the Public kun je zien met welke zoekvragen (longtails) de wereld Google gebruikt om te zoeken op jouw dienstverlening. Vul een paar zoektermen in, die je bedenkt of bijvoorbeeld in Ubersuggest hebt gevonden en krijg ideeën voor blogs, pagina's, artikelen, acties enzovoorts;
  • Voor professionals, marketingafdelingen en bureaus, zijn er de echt uitgebreide SEO-platformen. De bekendste zijn Ahrefs en Semrush. Deze beginnen rond de honderd euro per maand. Goed nieuws, snap je de materie én heb je tijd? Beide hebben gratis proefperiodes. Je zou dus voor je eigen site er een paar weken stevig mee aan de slag kunnen.

Als je kunt schrijven, ben je helemaal selfsupporting. Maar je kunt natuurlijk ook alleen de voorbereidingen treffen en het schrijven van de content uitbesteden. Of andersom.

Conclusie

Waarom werkt SEO nooit zonder goede content? Deze blog heeft een hoop duidelijk gemaakt hoop ik.

Want ook als kleiner bedrijf kun je beter vindbaar worden, zonder dat je het budget van een Nike, Bol.com of Coolblue hoeft te hebben. Je moet er alleen wel rustig voor kunnen zitten.

Wat je in elk geval moet weten is dat Google jouw website niet meer beoordeelt op handig gebruik van keywords. Google interpreteert en stelt de behoeften de websitebezoeker centraal. Hoe beter en actueler jouw antwoorden op specifieke zoekvragen zijn, hoe hoger Google jouw site beoordeelt.

Je kunt hierin veel zelf, maar je moet er zin en tijd voor hebben. Bovendien blijft het een continu proces. Nu heb je misschien even wat meer tijd, maar straks als je weer echt mag wil je er natuurlijk veel liever helemaal zijn voor je klanten.

Weten hoe dit voor jouw website kan werken?

Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking, jouw ideeën en een gratis analyse van je website.