Dan doe je het toch lekker zelf?

Of is uitbesteden best slim?

“Verkopen begint als de klant “nee” zegt”, een bekende sales-uitspraak. "Maar het is niet altijd eenvoudig om ondernemers te overtuigen zaken uit te besteden. Zeker niet zoiets "makkelijks" als marketing en communicatie. Want dat doe je er toch gewoon even bij? Tools te over immers? En vaak gratis. Kom op, gratis bestaat toch helemaal niet in de wereld van een ondernemer?

Ok, dan heb je software. Daar moet je mee om leren gaan. Kost ook tijd. Neem software voor je website. Een slimme verkooptool van een webhoster. "Kijk eens, inclusief, als je maar bij ons host". Leuk, tot je aan de slag wil. Standaard templates en het CMS is hartstikke leeg. Menu’s, disclaimer, contactformulier, beeldmateriaal, alle teksten etc. Je moet alles zelf maken. Wat eenvoudig leek, gaat je opeens zeeën van tijd kosten.

Zijn marketing en communicatie makkelijk? Je hebt doordachte en onderscheidende content nodig die èn aandacht trekt èn bezoekers triggert tot actie. Dat vergt veel inspanning en de grens tussen goed en goedbedoeld is dun. Een “net niet”- boodschap betekent veel werk voor nul resultaat.

Je bent niet de eerste die enthousiast begint: website, blogje, delen op social media. Dit gaat een paar weken goed, daarna worden de stilte-intervallen groter, tot berichtgeving helemaal stil valt. Want, druk, druk, druk…. Met dagelijkse hectiek. Met klanten. En juist dat zijn jouw competenties. Je hebt al zoveel randzaken die aandacht vragen.

Image-3275412_1920

De valkuilen van zelf doen

Jouw blinde vlekken

Natuurlijk, jij weet waarom je de beste dienstverlener bent. Maar wat voor jou vanzelfsprekend is, is dat voor een prospect nog niet. Die kent je niet en moet uit een woud van aanbieders kiezen.

Mijn ervaring is dat veel ondernemers hun website met opendeur-argumenten vullen: jarenlange ervaring, de beste kwaliteit, uitstekende service en een lage prijs. Wie wil dat nou niet? Toch krijg je weinig nieuwe aanvragen. Zou dat zijn omdat je eigenlijk niks bijzonders biedt? Je benoemd impliciete verwachtingen van elke klant. We zitten in een belevingseconomie. Waaruit blijkt dat jij hun problemen snapt en hun pijnpunten echt kent? Je moet de buying reasons uitvinden.

Daarbij is er het risico van tunnelvisie. Jouw klant ziet misschien obstakels die jij niet wegneemt. Puur omdat je je niet realiseert dat een klant deze kan ervaren. Klantdenken vraagt een andere benadering en het vermogen voortdurend vanuit de beleving en business van je doelgroep naar uitdagingen en oplossingen te kijken.

Wat kan een externe specialist jou brengen?

Een externe specialist begint vanuit de markt. Deze zal jouw sterke punten afzetten tegen die van je concurrenten. Bovendien kan een specialist je helpen om waardevolle inzichten te vergaren. Waar ligt een klant nou echt waker van? Zo ontstaan nieuwe inzichten en dus kansen voor jou als ondernemer.

Een specialist maakt content, afgestemd op de belevingswereld van je doelgroep. Samen met jou worden, online, issues besproken uit hun praktijk. Onderwerpen waarop jouw bedrijf uitblinkt en waarmee jij een klant daadwerkelijk verder kan helpen. Kijk, dàn ben je waardevol en dus relevanter voor je doelgroep dan je concurrenten.

Een externe specialist communiceert sneller. Dit is zijn dagelijkse werk. Bovendien neemt hij verantwoordelijkheid voor de gemaakte afspraken. Bij jezelf accepteer je uitstel makkelijker en er is snel een excuus waarom er geen nieuwe content is. "Druk met klanten...."

Voor ècht succes, moet je wel waarmaken wat je schrijft en deelt. Oprecht en authentiek zijn. Gelikte communicatie moet geen dun laagje vernis over rot hout zijn. Trouwens, dan werk ik er met InDetail ook niet aan mee.

MKB-startup

Maar is dat niet duur dan?

Natuurlijk is het cash out. Maar jouw tijd is ook geld, weet je nog? De tarieven verschillen fors. Overigens kun je aanhouden dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn….. Denk gewoon aan hetgeen jij berekent voor dienstverlening en zet dat eens reëel in dit perspectief. Ik stel dat je dan een investering doet, die zich prima terugverdient.

Een simpele case:

Jouw bedrijf is specialist in jonge, gebruikte auto's in het sport- en luxe segment, zeg vanaf € 50.000,-.

Je kiest het abonnement "Compleet" voor € 950,- per maand = € 11.400,- op jaarbasis.

InDetail past het CMS van je website aan waardoor bezoekers geen auto's op een rijtje zien, maar hun droom aantreffen met een verhalende beschrijving of video. De doelgroep voor jouw segment bevindt zich ook op LinkedIn. Daar promoten we via je bedrijfspagina elke week een webblog over 2 auto's met een verhaal over de volledige historie ervan. Bovendien gaan we je relatie-database gericht mailen met service-acties, op hun huidige bezit afgestemde inruilaanbiedingen etc.

Stel dat de marge op een auto van 50k, na aftrek van je kosten, € 5.000,- is. Na 3 extra verkochte auto's over een heel jaar, is de investering er uit. Maar ook een toename van je werkplaatsbezetting is reëel om te verwachten. Eigenlijk een koopje dus.

Wie zegt dat die auto's verkocht worden door deze communicatie? Dat meten we. We spreken samen doelstellingen af (bijvoorbeeld nieuwe contacten per medium, proefritten nav mail, toename verkoop, vergelijking met eerdere cijfers, conversieratio's).

Voorbeelden gaan soms mank, ik weet het. Reken daarom zelf uit wat het voor jouw business kan opleveren en waar jouw break-even-omzet ligt.

Ga je het liever zelf doen?

Of gaan we kennismaken?

InDetail is transparant. De tarieven staan op de website en er zijn duidelijke abonnementen. In ruil voor continuïteit krijg je scherpe tarieven en bespaar je de kosten voor projectbegeleiding, plan van aanpak, evaluaties, etc. Win-win. Niet overtuigd? Spreek kpi's met me af waarbij een deel van je investering variabel wordt.

Je màg het dus zeker zelf doen. Maar als je toch eens kennis wil maken? Ik kom graag een kop koffie drinken. Daarin investeren we dan allebei wat tijd. Ik kijk wat het je op kan leveren. Dat moet jou als ondernemer toch aanspreken? Zo ja, mail me dan.