Waarom is een CMS meestal beter dan een kant-en-klare Wordpress template?

Goedkope template of toekomstvaste investering?

Met een Content Management Systeem (CMS) kun je zelf de inhoud van je website aanpassen, uitbreiden of vernieuwen. Fijn, want je hoeft niet telkens terug naar je webbouwer. CMS-en zijn dus razend populair. Bij je zoektocht naar een nieuwe website sta je al snel voor de keuze tussen een website op basis van een kant-en-klare template en een website volgens een voor jouw op maat gemaakt CMS. Die eerste variant is meestal van marktleider Wordpress. Websites op basis van deze templates worden aangeboden door grote hostingbedrijven als bijproduct, maar ook door ontelbaar kleine webdesigners opererend vanaf een zolderkamer, tot digitale nomaden, werkend vanaf een laptop in Griekenland of waar dan ook ter wereld. Maatwerk wordt geprogrammeerd door webdevelopers waarna jij een uniek CMS naar jouw wensen krijgt. Het meest opvallende verschil vóór de aankoop? De prijs. Maar na de zoete smaak van een lage prijs resteert voor menig ondernemer een bittere nasmaak over de prestaties.

Voor bouwers van websites vallen gesprekken met een mogelijke opdrachtgever niet altijd mee. Het lukt veel ondernemers maar niet om weg te blijven van de cash-out-angst. Een website kost geld. En als er dan verleidelijke aanbiedingen lonken van websites voor één euro per maand of een complete website voor minder dan duizend euro, dan snap ik dat je daarvoor zou willen gaan. Echt. Maar als je met het resultaat nog geen fractie van het rendement van een goede website haalt, dan kan je dat bescheiden budget eigenlijk net zo goed in zee mieteren.

In principe krijg je waarvoor je betaalt. Een goedkope aanbieder rekent geen lagere uurprijzen. Hij stopt er minder werk in. Daarom gebruikt hij een kant-en-klare template en past deze aan naar jouw smaak. Het prijsverschil zit niet in de teksten, tenminste als een professionele tekstschrijver deze erin zet. Simpel, hoe meer pagina's, hoe hoger de prijs.

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn....

We weten stiekem wel beter, maar het prijswapen is psychologisch zo sterk dat velen gewoon voor de bijl gaan. Of oprecht denken dat die goedkope website 'heus' niet onder doet voor een professionele. Daar wil ik in dit artikel het nodige over uitleggen. "Dan ben jij zeker zo'n dure jongen, die dat hier even goed komt praten?" Oke, point taken. En ja, zo kun je het natuurlijk opvatten. Maar zo zit ik niet in de wedstrijd. Precies daarom baseer ik me graag op feiten.

Wat mij opvalt als ik een beetje rond-Google is het ongelooflijke gebrek aan creativiteit en vooral het promoten op prijs. Maar ja, als jij het verschil tussen duur en goedkoop niet goed krijgt uitgelegd en je de toegevoegde waarde van een doordachte site niet kunt vertalen in extra omzet, dan kies je de goedkope. Simpel. Maar je website hoort in 2021 allang geen sluitpost meer te zijn. Daarom is het goed om de belangrijkste aspecten die dat prijsverschil veroorzaken, op een rij te zetten.

Kun je zelf je website bouwen?

en waarom is SEO zo belangrijk?

"Jouw website voor 1 euro per maand!" Dat trekt aandacht. Prijs, prijs, prijs. Niet alleen deze, maar eigenlijk alle aanbieders die hosting van websites als core-business hebben, verkopen puur op prijs. En doen het lijken alsof de rest van het werk een peulenschilletje is.

Je kiest een (vaak ook) gratis template. En dan begint het. Je moet deze gaan vullen met content. Toegankelijke teksten. Geschreven op jouw doelgroep. Goede teksten, dus SEO (geoptimaliseerd voor zoekmachines). Afbeeldingen in het juiste formaat. De menu's opbouwen, header, footer, calls to action (CTA), links enzovoorts. Menig ondernemer begint enthousiast, maar komt er al snel achter hoeveel tijd en expertise het vergt om een website doordacht op te zetten. Laat staan bij te houden.

Ik noemde net SEO. Voor velen een wat ongrijpbaar begrip. Search Engine Optimization. Je wilt dat Google jouw website een beetje hoog in de resultaten laat zien. Google is een 'black box'. Niemand die precies weet hoe onze meest gebruikte zoekvriend werkt. Het algoritme verandert voortdurend en Google wordt steeds slimmer. We weten wel hoe we invloed kunnen uitoefenen. Google zoekt naar informatie waarmee klantvragen (ingetypte zoektermen) het best worden beantwoord. Daaraan helpen minimaal een snel ladende website en 3 essentiële eisen aan jouw content: voldoende content, actuele content en kwalitatief goede content. Met alleen wat flitsende foto's en een paar alinea's tekst gaat het je dus niet lukken. SEO is een proces en een vakgebied. Lees hier meer over SEO.

Het Content Management Systeem (CMS)

Er zijn verschillende CMS-templates waarin je zelf je informatie, afbeeldingen enzovoorts kwijt kunt. Het wordt voorgesteld alsof je heel makkelijk een echte webbouwer kunt zijn. Het hele ontwerp van je website is gedaan. Je hoeft 'alleen' de content nog te vullen. Dat die praktijk nogal tegen valt, heeft menig ondernemer echter al ondervonden.

Het bekendste en meest gebruikte CMS op dit moment is Wordpress. Gratis in de basis, honderden gratis kant- en klare templates of voordelige betaalde ontwerpen. En ontelbaar gratis en betaalde plug-ins.

Mooi toch? Jee. Ja, het ziet er strak uit en je hoeft niet over een ontwerp na te denken. Nee, de techniek maakt de website traag en het gevaar van hacks ligt voortdurend op de loer.

Bovendien maakt die laagdrempeligheid dat er honderden aanbieders zijn gekomen die niks anders doen dan standaard templates personaliseren, wat pagina's tekst en een paar afbeeldingen erin maken en het geheel doorverkopen als zijnde webdesigner en content-specialist. Ja, zo kom je wel aan een prijs onder de duizend euro, mét een mooie marge. Een prima businessmodel voor de branche. Maar voor de klant?

Wordpress. Vaak gratis, maar dat heeft toch echt een prijs.

Wordpress. Ongeveer éénderde van de websites bestaat uit dit CMS. Dat zijn iets van 70 miljoen websites wereldwijd. Het is goedkoop. Je kunt uit voorgedefinieerde templates kiezen en dus meteen aan de slag. Dit is het CMS dat bij vrijwel alle website- 'aanbiedingen' wordt toegepast of het uitgangspunt is. Je hoeft weinig te doen om jezelf online te laten zien. Gemak en prijs zijn de belangrijkste verkoopargumenten. En die scoren altijd.

Door die toegankelijkheid is er een grote community. Helaas betekent 'populair' niet dat Wordpress ook 'goed' is. Steeds meer bedrijven stappen ervan af. Waarom? Dat bespreek ik aan de hand van een aantal essentiële onderdelen van een veilige en goed presterende website.

Veiligheid en SEO-ondersteuning

Wordpress is onder ontwikkelaars (en website-eigenaren) berucht om zijn veiligheidsissues. Het CMS is heel populair bij hackers en technisch gevoelig voor inbraak. Met name aanvallen met mal- en ransomware komen veel voor. En omdat het CMS zo goed als gratis is, worden Wordpress-sites door veel eigenaren slecht onderhouden en ge-update. Onder andere de Panama-papers konden voor een groot deel verkregen worden via slecht beveiligde Wordpress-websites. Denk hier eens over na wanneer je bijvoorbeeld van plan bent gegevens van klanten te gaan bewaren. Er komen steeds meer voorbeelden van lekkage van persoonsgegevens in het nieuws en daar wil jij niet bij zitten.

SEO omvat meer dan alleen de juiste zoekwoorden of goede meta-omschrijvingen van je pagina's. Denk vooral aan de laadsnelheid van je internet-pagina. Over die snelheid straks meer. In Wordpress is er een super populaire plug-in die je helpt bij je SEO-teksten. YoastSEO heet deze. De plug-in scant je pagina en geeft advies over opbouw en woordgebruik. Veel contentmakers denken dat ze niet zonder kunnen, maar inmiddels zijn er in andere CMS-en vergelijkbare tot betere alternatieven. Onbekend maakt ook hier onbemind.

Snelheid

Waarschijnlijk de belangrijkste succesfactor om bezoekers te behouden

Daar is ie. De snelheid van je website. En dan vooral het laden van je pagina's. Een Wordpress-probleem waar veel gebruikers tegenaan lopen. Google er maar eens op. Wat dat voor je business betekent? Nou, dat effect is onlangs onderzocht. In 56% van alle gevallen werd de website verlaten wanneer het langer dan 3 seconden duurde om een pagina te laden. Daar gaan je prospects.

Hoe sneller je website is, hoe beter de beleving voor de bezoekers en hoe hoger hun vertrouwen wordt. En waarom is dat nou? Omdat Wordpress in elke template zo'n beetje alle code stopt die je misschien ooit zou willen kunnen gebruiken. Om dezelfde reden zitten er ook onnodige plug-ins (programmaatjes voor specifieke taken binnen een CMS) in. Zie het alsof je met een Renault Twingo en een volgeladen caravan erachter een steile bergpas oprijdt.

Kant-en-klare thema's of maatwerk?

Wordpress maakt gebruik van thema's. Kant en klare templates met meerdere pagina's. Deze zien er grafisch fantastisch uit en maken je snel enthousiast. Iedereen kan erover beschikken. Zonder programmeerkennis. Je hoeft geen webdesigner in te schakelen. Wat wil je nog meer? Deze thema's hebben ervoor gezorgd dat Wordpress het meest gebruikte CMS ter wereld is geworden. Snel en makkelijk te installeren en goedkoop. Maar al die overbodige en hack-gevoelige code maakt van elke template een logge olietanker. Dus wordt Wordpress in rap tempo ingehaald.

De betere webbouwer of webdesigner kiest voor een CMS dat flexibel, super gebruiksvriendelijk, razendsnel en veilig is. Als klant betaal je dan inderdaad voor je CMS-ontwerp. Maar wat je ervoor terugkrijgt is zo veel meer. Je weet zeker dat je een uniek ontwerp hebt. In de template zit alleen de functionaliteit die jij nodig hebt. Uitbreiden kan op elk moment. Het werken met een maat-CMS is vele malen eenvoudiger en toegankelijker. Ook wanneer je bijvoorbeeld een externe tekstschrijver op jouw website voor je wilt laten bloggen, is deze er in no-time vertrouwd mee. Maar misschien nog wel belangrijker is dat de veiligheid en de snelheid van je website superieur zijn.

Support en onderhoud

Beschikbaarheid van je website is heel belangrijk. Want wat als je website het niet doet? De prospects die hier tegenaan lopen ben je kwijt. Bij een grote webhoster zal het niet meevallen iemand aan de lijn te krijgen. Je mag een online 'ticket' aanvragen, waarna je teruggemaild wordt. Die hele kleine webbouwer is wel flexibel, maar is misschien nét niet bereikbaar als jij hulp nodig hebt. En wat als die met z'n bedrijf stopt? Kiezen voor een webbouwer betekent vooral een partnership aangaan voor langere tijd. Kies een partij waarmee je een click voelt, die jou begrijpt en die jouw kernwaarden en gevoel kan vertalen in een website. Kies een partner die continuïteit verzekert.

Maar onderhoud is meer. Hackers zitten niet stil. Het beveiligingsniveau van je website moet up-to-date blijven. Daarom zijn er regelmatig beveiligingspatches en andere updates die de technische performance van je CMS en het gebruiksgemak voor jou als beheerder verbeteren. Ook hiervoor geldt dat dit bij Wordpress minder goed gemanaged kan worden dan bij een maat-CMS. Updates bij Wordpress betreffen altijd de gehele template. Als jij wijzigingen hebt aangebracht in een thema, bijvoorbeeld in lettertype en kleur, dan ben je die na een (vaak automatische) update kwijt. Tenzij je diepere kennis hebt van Wordpress en dit via extra CSS (dus op html-code niveau) hebt gedaan.

Een goede website levert meerwaarde

Ik zei het al aan het begin van dit artikel. Bij een investering in je nieuwe website gaat het om de toegevoegde waarde. Als je met je site niks anders wil dan op één of twee pagina's laten zien wie je bent en wat je doet, zeg maar je online visitekaartje, dan kan Wordpress best een oplossing zijn.

Wil je meer, bedenk dan dat een matig presterende website aanzienlijk lagere resultaten oplevert. Niet het juiste vertrekpunt om je business nou eens lekker naar een volgend niveau te brengen.

Wil je leads en prospects converteren tot klanten, of wil je een webshop waarin de gegevens van jouw klanten wel veilig zijn? Realiseer jij je hoeveel elke nieuwe klant kan opleveren in extra omzet? Dan maak je meteen de sprong naar een CMS op maat met hoogwaardige content. Zo kan jij lang genieten van de zoete smaak van een goede investering.

Wil je meer weten? Maak vrijblijvend kennis.